Welke parasol kies je voor jouw tuin?

Om optimaal te kunnen genieten van je terras tijdens de zomerse maanden heb je buiten een mooi tuinset ook minimaal een parasol nodig. Zonder parasol houd je het meestal niet langer uit dan 10 minuten in de volle zon, vooral wanneer de temperaturen ook nog eens rond de 30 graden liggen. Sommige mensen voelen zich praktisch onwel worden van dergelijke hitte. Wie geen overkapping of zonwering heeft op het terras kan kiezen voor een ruime parasol die dankzij de grote diameter ruimschoots beschutting biedt. Hoe groter de diameter, des te minder vaak de parasol verschoven hoeft te worden: wel zo handig. Wat zijn de meest voorkomende parasols en welke past er in jouw tuin? In dit artikel kijken we naar de verschillende soorten parasols.

© Pixabay.com

Langer genieten dankzij parasol

Parasols bieden een belangrijke functie, ze zorgen ervoor dat je ook tijdens zon en hitte langer kunt genieten van het buiten zitten op je terras. Waren voorheen parasols met heldere, vrolijke kleuren de tuintrend -zoals lichtblauw, roze, grasgroen en zongeel- tegenwoordig kiezen we voor aardetinten. Denk aan antraciet, zandkleur, crèmekleurig en wit – of mooie gestreepte parasols. Er is daarbij keuze uit verschillende type parasols. Welk type parasol het beste bij jou past is een persoonlijke keuze. Hieronder lees je wat de meest voorkomende parasols zijn.

Rechthoekige parasol

De rechthoekige parasol wint steeds meer terrein. Hij is namelijk niet alleen handig op het terras, maar ook op dakterrassen en balkons biedt hij dankzij de handige vorm uitkomst. De rechthoekige parasol is echt geschikt voor kleine tuinen en terrassen. Meestal staat de voet precies in het midden, dit is dus iets om rekening mee te houden.

© Pixabay.com

Tuinprieel met doek

Een tuinprieel is geen standaard parasol maar biedt wel om en nabij dezelfde functie. Hij staat doorgaans op 4 poten, wat extra stevigheid biedt. Ook is hij soms leverbaar met zonwering aan de zij- of achterkant. Dit is een groot voordeel wanneer de zon eenmaal laag staat en dus onder de parasol doorschijnt. Is jouw terras van grotere afmeting, dan is een tuinprieel een uitkomst.

Zweefparasol

De zweefparasol heeft de voet aan de zijkant staan, van waaruit de brede stang naar het midden gebogen is. De parasol hangt hierdoor in het midden. Via een draaisysteem kan de parasol in- en uitgedraaid worden. De zweefparasol is flexibel en beweegt mee met de wind, en kent daarbij windgaten, zodat de wind ook weggevoerd kan worden zodra deze onder de parasol slaat. Nog een voordeel is dat de zweefparasol eenvoudig van stand te veranderen is, zonder dat de voet verplaatst hoeft te worden. Hij kan zwenken en draaien.

Een zweefparasol is ideaal voor grotere terrassen en komt dus in de kleinere tuin niet tot zijn recht.

Push-up parasol

De push-up parasol is een van de bekendste parasols van oudsher. Deze is gewoon in en uit de schuiven aan de stang, net zoals een paraplu werkt. Deze parasol is minder fors van omvang dan de zweefparasol en past doorgaans eenvoudig door de opening van een tuintafel.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *