Isoleren kan je leren

Isoleren is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Nieuw huis aan het bouwen? Dan heb je vast al ondervonden dat allés – ramen, dak en muren – ontzettend goed geïsoleerd moet zijn. Maar ook wie in een ouder huis woont, doet er goed aan om muren, daken en ramen van een extra laagje isolatie te voorzien. Wij leggen je uit waarom isoleren een goed idee is.

© Pixabay.com

Waarom isoleren?

Simpelweg omdat isoleren je wooncomfort aanzienlijk verhoogt. ‘s Winters is het er lekker warm en ‘s zomers heerlijk fris. De temperatuur in huis wordt beter geregeld en er is ook heel wat minder warmteverlies. Dat zal je snel merken aan je energiefactuur. In oude huizen merk je dat er warmte verloren gaat langs het dak, langs kieren en spleten aan ramen en deuren en noem maar op. Dat is zonde, want dan verwarm je je huis voor niks en de energieprijzen zijn al zo hoog. Isolatie zorgt voor een buffer tussen het binnen- en buitenklimaat. Bovendien kan je gebruik maken van isolatiepremies, waardoor je de kosten enigszins kan drukken. Informeer even of jij recht hebt op een federale renovatiepremie of een verbeterings- en aanpassingspremie voor woningen.

Dak isoleren

Een dak isoleren kan langs binnen of langs buiten. Veel hangt af van het soort dak: een schuin of een plat dak. Een schuin dak wordt vaak langs binnen geïsoleerd waarbij isolatiemateriaal langs binnen tegen het dakvlak geplaatst wordt. Een andere optie is het gebruik van glaswol, wat je ook vaak ziet terugkomen bij platte daken. Deze twee manieren van isoleren zijn het populairst in woningen waarbij de zolderruimte als leefruimte wordt gebruikt. Is dat bij jou niet het geval, dan kan je ervoor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Je kan isolatieplaten leggen op de zoldervloer, want die hebben een goede isolatiewaarde. Heb je een niet-massieve vloer, dan is het een mogelijkheid om de vloerbalken op te vullen met, bijvoorbeeld, gespoten glaswol.

© Pixabay.com

Muren isoleren

Wil je je oude muren isoleren? Daarvoor bestaan verschillende technieken. Ten eerste kan je de buitenmuur isoleren door er houtvezelplaten op aan te brengen. Daar wordt een holle ruimte, of een spouw, tussen gelaten en die wordt afgewerkt met gevelstenen. Werk je met waterafstotend isolatiemateriaal zoals kurk, dan is een spouw niet nodig. Ten tweede kan je ook op de binnenmuur houtvezelplaten plaatsen die worden afgewerkt met gipspleister. Tot slot kan je kiezen voor spouwmuur isolatie. Een spouwmuur is de holte tussen de binnen- en buitenmuur. Je kan kleine gaatjes boren in de voegen van de muur en die opvullen met minerale wol of pur-schuim. Zo ontstaan er in de spouwmuur een extra isolatielaag.

Ramen isoleren

Tot slot kan je ook je ramen isoleren. Het spreekt voor zich dat ramen met enkele beglazing niet volstaan. Dubbele beglazing is een absolute vereiste in elke woning, maar nog beter kies je voor hoogrendementsglas. Dit soort glas isoleert twee tot drie keer beter dan dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Stefan

    Interessant artikel! Wij deden een vergelijking van offertes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *