Better be safe: is je elektriciteit nog up-to-date?

Het is een vraag die je jezelf misschien niet vaak stelt, maar wel van cruciaal belang kan zijn voor de veiligheid en efficiëntie van je woning. Is je elektriciteit nog helemaal in orde? Je elektriciteitssysteem is het kloppend hart van je huis, en net als elk ander essentieel systeem heeft het regelmatig onderhoud en soms een upgrade nodig. Hoe zit dat bij jou? En hoe weet je of jouw systeem nog een tijdje mee kan of dringend een update nodig heeft?

© Pexels.com

Check het brein van je elektriciteit

De meterkast zit vaak in een vergeten hoekje, ergens in een nis of onder de trap. Toch is dit de centrale plek waar jouw elektriciteit wordt geregeld en verdeeld. Oude of verouderde meterkasten kunnen vervelende situaties meebrengen, zoals de stroom die uitvalt, maar ook ernstige risico’s zoals kortsluiting of zelfs brand. Controleer daarom of je meterkast uitgerust is met een moderne groepenkast en voldoende aardlekschakelaars. Als je nog steeds een kast hebt met oude smeltzekeringen, is het echt hoog tijd voor een update. Moderne systemen gebruiken automaten die je gemakkelijk zelf kunt resetten na een storing én ze zijn een pak veiliger. 

Mooi, modern en helemaal veilig

Schakelmateriaal, de term klinkt heel technisch, maar het gaat simpelweg over alles wat je gebruikt om de elektriciteit in je huis te bedienen, zoals lichtschakelaars en stopcontacten. Verouderd schakelmateriaal kan niet alleen een doorn in het oog zijn, maar is ook gevaarlijk. Denk aan schakelaars die warm worden, stopcontacten die niet goed meer vastzitten of beschadigde isolatie. Vervangen door bijvoorbeeld Legrand schakelmateriaal is meestal niet ingewikkeld en draagt bij aan zowel de veiligheid als de esthetiek van je interieur. Kies voor materiaal dat past bij de stijl van je huis en de nieuwste veiligheidsnormen volgt.

Bespaar door slim te upgraden

Een up-to-date elektriciteitssysteem is niet alleen veiliger, maar kan ook een stuk efficiënter zijn. Oude systemen zijn meestal niet berekend op de hoeveelheid elektronische apparaten die we tegenwoordig in huis halen en die een pak meer verbruiken. Door je systeem te moderniseren kun je je energieverbruik optimaliseren. Een slimme meter geeft je bijvoorbeeld realtime inzicht in je verbruik en LED-verlichting verbruikt een pak minder stroom. Je verlaagt de kosten op je energierekening en draagt meteen ook bij aan een duurzamer huishouden.

© Pexels.com

Het is dus niet alleen een kwestie van zuinigheid, maar ook van veiligheid: is jouw elektriciteitssysteem klaar voor de toekomst? Controleer eens je meterkast en vervang oud schakelmateriaal. Het ziet er niet alleen mooier en moderner uit, het scheelt een pak op je energierekening en is beter voor het milieu. Tijd voor een elektro-update?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *