De grootste woontrends voor 2023 liggen binnen the natural way of living. Waar moet je dan precies aan denken? Het gaat om een ‘organische woonstijl’, waar ruimte is voor ronde vormen, natuurlijke materialen, planten, sfeervolle aardse tinten die je moeiteloos combineert met zacht paars, blauw, groen of prachtig okergeel.
Interieur met organische footprint
Een organische woonstijl is een interieurstijl die geïnspireerd is op de natuur en die gericht is op comfort en ontspanning. Een belangrijk kenmerk van deze stijl is dat er gebruik gemaakt wordt van zachte, ronde vormen en materialen die onmiddellijk natuurlijk aanvoelen. Een stijl waarin je je direct thuis voelt en in kunt ontspannen, want natuurlijk is hier ruimte voor bloemen en planten.
Organische banken en fauteuils
Banken met zachte, ronde vormen zijn een goed voorbeeld van meubels die passen bij een organische woonstijl. Deze banken hebben vaak een comfortabele, uitnodigende uitstraling en zijn gemaakt van zachte, natuurlijke materialen, zoals stof, leer of wol. Ze kunnen ook zijn voorzien van kussens of kleedjes met bloemmotieven of andere natuur-inspiratie, om de organische sfeer te versterken. Een lederen fauteuil van Robuustetafels.be past naadloos binnen dit interieur.
Woonaccessoires van natuurlijke materialen
Daarnaast kunnen andere meubels en accessoires die passen bij een organische woonstijl ook zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout, bamboe, rotan of jute. Deze meubels en accessoires kunnen een warme, rustieke tot zelfs industriële uitstraling hebben en kennen vaak een lange levensduur; geen wegwerp interieur, maar een interieur wat langdurig mooi en natuurlijk blijft.
Duurzaamheid binnen het interieur
Duurzaamheid binnen je interieur integreren kan betekenen dat er gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen, zoals bamboe, hout of kurk, en dat er rekening wordt gehouden met het energieverbruik van de ruimte. Bij het inrichten van een duurzaam interieur kan bijvoorbeeld ook gedacht worden aan het gebruik van natuurlijke verlichting, zoals daglicht, en het toepassen van energiezuinige verlichting en elektrische apparaten.
Duurzaamheid kan ook worden bereikt door het gebruik van tweedehands of gerecyclede materialen en meubels. Het doel van een duurzaam interieur is om een gezonde en comfortabele leefomgeving te creëren voor de bewoners, daarbij rekening houdend om het milieu zo min mogelijk te belasten.
Kiezen voor echt houten meubels
In 2023 kiezen we steeds vaker voor echt houten meubelen, van een subliem rond design. Een van de belangrijkste redenen is dat hout een natuurlijk en duurzaam materiaal is. Hout is een hernieuwbare grondstof en kan op een duurzame manier worden geproduceerd. Bovendien kan hout lange tijd meegaan en kan het, indien nodig, gemakkelijk worden gerepareerd of opnieuw worden bewerkt. Echt houten meubels hebben ook een natuurlijke uitstraling en kunnen een warme en gezellige sfeer in een ruimte creëren.
Daarnaast bestaan er praktische redenen om te kiezen voor echt houten meubels. Hout is stevig en duurzaam en kan dus goed gebruikt worden voor zware meubels zoals tafels en bedden. Hout kan ook gemakkelijk worden bewerkt en geïntegreerd in verschillende stijlen van interieurontwerp.
Tot slot kunnen echt houten meubels ook een goede investering zijn op lange termijn; design meubelen nemen vaak in waarde toe naarmate de jaren verstrijken.