Heerlijk slapen willen we allemaal. Een matras kiezen dat perfect bij jouw lichaam en behoeftes aansluit is daarom hartstikke belangrijk. Echter is het aanbod tegenwoordig zo breed, dat het nogal een klus kan zijn om de juiste te vinden. Heb je net dat bedframe uitgezocht, moet je er ook nog een matras voor uit kiezen. Als je snel en makkelijk de perfecte keuze wilt maken zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Denk aan het soort matras, je gewicht of slaaphouding. In dit artikel leggen we je de belangrijkste punten om op te letten uit wanneer je een nieuw matras gaat kopen, zodat jij straks ook iedere nacht heerlijk slaapt.
Soort matras
Of je nou samen op een tweepersoonsmatras ligt, een goedkoop eenpersoons matras nodig hebt voor in de logeerkamer of misschien problemen met je rug hebt: het soort matras is belangrijk. Dit is immers waar je op ligt. Zo heb je een traagschuim matras voor extra comfort, een koudschuim matras voor extra veerkracht en ventilatie, een polyether matras voor een budget optie of een pocketvering matras om speciaal jouw rug te ondersteunen. Bedenk van tevoren dus wat belangrijk is voor jou en overleg altijd met een expert als je twijfelt.
De slaaphouding
Hoe je ligt in bed is belangrijk voor de de keuze van jouw matras. Als je een zijslaper bent is bijna ieder matras wel geschikt, maar een zachtere variant is vaak favoriet. Als buik- of rugslapers kan het prettig zijn om bijvoorbeeld een matras met pocketvering te hebben, zodat je onderrug goed ondersteund wordt.
Lichaamsbouw
Lengte, gewicht en postuur zijn hartstikke belangrijk bij het kiezen van het perfecte matras. Als je klein bent (onder de 60 kg) dan kan een zachter matras prettig zijn. Ben je iets zwaarder (70-90 kg) dan wordt vaak al geadviseerd om een medium matras te nemen. Mensen die zwaarder zijn dan 90 kg kunnen het beste een hard matras kopen voor de meeste ondersteuning.
Allergieën
Daarnaast zijn allergieën voor huisstofmijt of andere stoffen ook belangrijk om in acht te nemen bij het kiezen van het juiste matras. Zo kan koudschuim en latex namelijk extra geschikt zijn voor huisstofmijtallergie.
Snel koud of warm
Tot slot, niet geheel onbelangrijk: jouw lichaamstemperatuur. Ben je iemand die het snel koud heeft? Dan wil je een matras met een wol afdeklaag voor extra warmte. Mocht je het nou juist sneller warm hebben, kies dan voor een matras dat goed ventileert, zoals koudschuim.