Hoe kies je het juiste ventilatiesysteem?

De coronacrisis maakt ons nog maar eens duidelijk hoe belangrijk verse lucht voor onze gezondheid is. Verluchten is dé boodschap die virologen steeds opnieuw brengen. Maar ook los van corona is een optimale ventilatie cruciaal voor een gezonde woning. In dit artikel vind je enkele tips voor de juiste ventilatie om je zo een stapje dichter bij een aangename woonomgeving te brengen.  

© Pixabay.com

Extra productief dankzij ventilatie 

Laten we beginnen bij het begin. De luchtkwaliteit van een ruimte wordt gemeten op basis van de hoeveelheid CO₂ die er hangt. CO₂ is de stof die we uitademen en die zich dus overal waar we komen graag gezellig nestelt. Met hoe meer we in een ruimte zijn, hoe hoger het CO₂-gehalte. De hoge CO₂-waarde in scholen, fitnesscentra en kantoren is daar een bewijs van. Als er echt té veel CO₂ in de lucht hangt, spreken we van een slechte luchtkwaliteit. En in die ruimtes speelt miss corona de baas waardoor het virus zich sneller kan verspreiden. Ook los van het coronavirus kan je door een slechte luchtkwaliteit last hebben van allerlei kwaaltjes zoals hoofdpijn, futloosheid en vermoeidheid. Een mindere concentratie en dus een dalende productiviteit horen daar helaas ook bij. 

Juiste ventilatiesysteem

Maar geen paniek! Met de perfecte ventilatie in huis hoef je je helemaal geen zorgen te maken. Alles begint bij het installeren van het juiste ventilatiesysteem. Tip: denk hier al over na bij de bouw van je woning. Welk systeem het best bij jou past, hangt uiteraard af van de omgeving. Woon je aan een drukke baan? Ga dan bijvoorbeeld voor een D-systeem. Maar hou ook rekening met het geluid, je budget en de ruimte die je hebt voor de ventilatiekanalen. De capaciteit van het systeem moet ook overeenkomen met het volume en het gebruik van de woning. Mijn advies: schakel hiervoor de professionele hulp in van je architect of van de installateur. Dan weet je 100% zeker dat je de juiste beslissing neemt. 

© Pixabay.com

Filters op tijd verversen

Eens je ventilatiesysteem geïnstalleerd is, moet je natuurlijk de filters voldoende verversen zodat ze hun zuiverende werking behouden. De fabrikanten Vasco en Soler & Palau  garanderen met hun filters een gezond binnenklimaat. Specialisten raden aan om halfjaarlijks je filters te vervangen voor een optimale werking, maar dat hangt uiteraard af van de luchtkwaliteit. Hoe slechter, hoe sneller je aan vervanging toe bent. 

Met de juiste filters in een perfect ventilatiesysteem zorg je gegarandeerd voor een gezond binnenklimaat in jouw cocon. Laat de virologen trots op je zijn! 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *