Een gezond binnenklimaat is van levensbelang voor de eigen gezondheid en de mensen om je heen. Helaas is het in de meeste woningen heel slecht gesteld met de luchtkwaliteit. We ventileren veel te weinig en de woningen zijn zo goed geïsoleerd dat schadelijke stoffen ook niet zo gemakkelijk meer kunnen worden afgevoerd. Daarom is het van belang dat er voldoende wordt geventileerd. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid, maar kan zelfs leiden tot het besparen van energie. Wist je dat schone lucht namelijk veel gemakkelijker verwarmd? Iets wat met de huidige energieprijzen alleen maar een leuk extraatje is!
Maar hoe zorg je voor voldoende ventilatie in huis? We zetten enkele tips op een rijtje.
Kies voor mechanische ventilatie
Veel mensen zijn opgegroeid met het idee dat even de ramen tegen elkaar openzetten voldoende is om te ventileren. Dat was vroeger misschien ook zo. Zeker toen de woningen nog niet zo goed geventileerd waren. Inmiddels biedt dit echter nauwelijks voordelen voor de luchtkwaliteit. Om de luchtkwaliteit optimaal te kunnen houden is het van belang dat er 24/7 schone lucht wordt aangevoerd. Hierbij is mechanische ventilatie onmisbaar.
Ben je al in het bezit van mechanische ventilatie? Denk dan ook goed om het onderhoud hiervan. Wanneer je deze onvoldoende onderhoudt, zal dit de werking nadelig beïnvloeden. Vervang de wtw filter of Zehnder filter regelmatig. Controleer de filter eens in het half jaar en vervang indien nodig. Blijf daarnaast ook het rooster regelmatig reinigen om een ophoping aan stof en vuil te voorkomen. Zo blijft de ventilator optimaal haar werk doen en blijft de luchtkwaliteit goed.
Laat de luchtkwaliteit controleren
De meeste mensen staan niet dagelijks stil bij de luchtkwaliteit in huis. Hier wordt ook nog veel te weinig over gesproken. We horen allemaal over de schadelijke stoffen die in de buitenlucht te vinden zijn, maar staan er niet bij stil dat de lucht in huis minstens net zo schadelijk kan zijn. Daarom is het van essentieel belang om hier meer over te leren. Laat eventueel een professionele luchtmeting in huis uitvoeren. Hierbij wordt de lucht getest op schadelijke stoffen. Deze testjes zorgen niet alleen voor meer kennis, maar de specialisten die deze uitvoeren kunnen ook zeggen waar het probleem mogelijk aan ligt en hoe dit opgelost kan worden. Zo sla je dus eigenlijk twee vliegen in één klap.
Zet de ramen minstens een kwartier tegen elkaar open
Naast een ventilatiesysteem blijft het ook belangrijk om de ramen regelmatig tegen elkaar open te zetten. Op die manier veroorzaak je een grotere luchtstroom om snel aanwezige schadelijke deeltjes te filteren. Zorg er tevens voor dat je tijdens het koken of douchen even extra het raam opent of het ventilatiesysteem wat hoger zet. Op die momenten wordt er immers nog meer vochtige lucht uitgestoot. Als dit niet vroegtijdig wordt afgevoerd, zal het vocht zich aan wanden en plafonds gaan hechten. Hierdoor loop je het risico dat de luchtvochtigheid in huis te hoog wordt en er zelfs schimmels kunnen ontstaan. Ventileren is juist op die momenten dan ook enorm belangrijk.