Nieuwbouwhuis nog niet klaar: wat nu?!

De bouw van een nieuwbouwhuis duurt normaal gesproken ongeveer een jaar tot anderhalf jaar. Door omstandigheden kan dit echter ook langer worden. Meestal door een tekort aan vakmensen, weersomstandigheden of zelfs een gebrek aan bouwmaterialen. Zeker gedurende de beginfase van de pandemie kwamen heel veel bouwplannen langdurig stil te liggen. Veel van die woningen worden nu – meer dan twee jaar later – pas opgeleverd. Een enorme tegenvaller. Want in de tussentijd zit je veel langer dan gedacht met dubbele woonlasten.

© Pexels.com

Ook voor corona leek de bouwtijd van nieuwbouwwoningen al steeds meer tijd in beslag te nemen. Steeds vaker liepen bouwprojecten vertraging op. Terwijl mensen in de veronderstelling waren dat het nu toch echt wel op zou schieten, kwamen ze al snel tot de conclusie dat er nog volop onder het licht van de bouwlamp werd gewerkt. Soms was het skelet van de woning nog niet eens aanwezig.

Heel frustrerend en het kan mogelijk ook nog eens voor zeer ernstige financiële problemen zorgen. Daarom in dit artikel enkele tips over wat je nu het beste kunt doen als je nieuwbouwhuis niet op tijd klaar is.

Trek tijdelijk bij familie en vrienden in

Lukt het niet meer om de dubbele woonlasten te betalen? Of stond de datum van vertrek uit de oude woning al vast en moet je deze nu echt verlaten? Dan kan het heel lastig en prijzig zijn om een tijdelijke woning te vinden. Om over de huurprijzen nog maar te zwijgen. Soms zijn deze zelfs hoger dan de hypotheek. Daarom is het een beter idee om bij familie en vrienden na te vragen of je daar enkele weken tot maanden zou kunnen verblijven.

Dit is uiteraard niet voor iedereen een optie. Ook zullen veel mensen het lastig vinden om daar hun intrek te doen. Toch lastig om je privacy kwijt te zijn en constant met anderen in huis te verblijven. Bedenk echter wel dat je op deze manier enorm veel geld kunt besparen. Zo maak je een veel gunstigere start wanneer je eenmaal weer de nieuwe woning kan betrekken.

© Pexels.com

Is het niet mogelijk om bij familie of vrienden te verblijven? Dan is het – zeker buiten het hoogseizoen – ook vaak mogelijk om tegen een relatief lage prijs een vakantiewoning te huren en zo de tijd tot de oplevering te overbruggen.

Maak dankbaar gebruik van de extra tijd

Maak je je vooral druk omdat je enorm uit had gekeken naar de oplevering? En sta je te springen om te beginnen? Maak dan dankbaar gebruik van deze extra tijd om alvast oude meubels op te knappen, te speuren naar mooie pareltjes in de winkels en alvast de nodige inspiratie op te doen voor het inrichten van de woning straks.

Zorg er ook voor dat het contact met de aannemer goed is. Dat je regelmatig gaat kijken op het bouwterrein en weet waar ze zich nu in het proces bevinden. Dat geeft rust.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *