Jouw carrière: heb je een plan?

Je bent net afgestudeerd en je hebt er helemaal zin in om aan je carrière te beginnen. Maar hoe ga je nu precies van start? Een carrière opbouwen is logischerwijs een proces, en je zult nergens geraken als je niet met de eerste stap begint. Weet je niet zo goed wat te doen? Gebruik dan de volgende tips om je carrièreplan uit te voeren!

Jouw carrière heb je een plan
© Pixabay.com

De beste tips voor een geslaagd carrièreplan

1. Wees proactief

Als je je carrière van start wilt laten gaan, steek dan de handen uit de mouwen! Zoeken naar een goede job binnen jouw kennisveld is eigenlijk al een job op zich, want er zijn vaak heel wat uithoudingsvermogen en een goede mindset voor nodig. Ga op zoek naar aanbiedingen in jouw branche, vergelijk de voordelen die je zou halen uit elke job en houd rekening met woon-werkafstand, extra voordelen, enzovoort. Enkel door zelf op zoek te gaan is het mogelijk om precies de job te vinden die je wilt!

2. Volg een extra opleiding

Daarbij kan het ook nooit kwaad om een extra opleiding te volgen als specialisatie binnen jouw sector. Zo doe je niet enkel extra kennis op over de job die je misschien gaat doen, maar bewijs je aan toekomstige werknemers ook dat je vooruit wilt en bijleert. Extra opleidingen en kennis staan altijd mooi op je CV!

3. De korte én de lange termijn

Vervolgens is het ook van belang dat je doelen stelt op zowel de korte als de lange termijn. Wil je bijvoorbeeld dit jaar méér verdienen? Dan is dat een korte termijn doel. Dit kan je realiseren door te vechten voor een promotie of meer te investeren in de marketing voor je eigen zaak. Lange termijn doelen zijn bijvoorbeeld het aankopen van een huis of het creëren van een hoge omzet met je eigen onderneming over X aantal jaren. Door beide te hanteren, weet je zeker dat je op dit moment goede keuzes maakt, en ook dat die keuzes ergens toe leiden!

Jouw carrière heb je een pla
© Pixabay.com

4. Een gezonde geest in een gezond lichaam

Het wordt vaak onderschat, maar een goede gezondheid kan er wel degelijk voor zorgen dat je beter presteert op het werk. Je hebt meer focus, meer energie en je voelt je gewoon beter en mentaal alerter. Ga voor gezonde maaltijden verspreid over de dag, met natuurlijke ingrediënten. Voldoende fruit, groenten, noten zaden en granen dragen bij tot een goede algemene gezondheid en helpen je zo ook om je opperste best te doen op het werk. Het resultaat op de lange termijn is hoe dan ook dat je carrière beter loopt!

5. Stel geen zaken uit

Ten slotte is het ook belangrijk dat je de koe bij de horens vat, en dat geldt voor zowat elke beslissing die je moet maken. Heb je de neiging om een factuur tot op het laatste moment te laten liggen of die betaling voor je sociale bijdragen toch maar uit te stellen? Niet doen! Alles wat je meteen doet, daar hoef je later geen aandacht en tijd meer aan te geven. Ook is het risico dat je dingen vergeet dan ook gewoon een stuk kleiner!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *