Hoe kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen?

Wanneer je wat ouder wordt en meer last krijgt van stramme spieren of je mobiliteit drastisch wordt beperkt, kun je overwegen om een aantal hulpmiddelen in te schakelen. Zeker wanneer deze ervoor kunnen zorgen dat je gewoon veilig thuis kunt blijven wonen. Een rusthuis kan daardoor vermeden worden.

© Pexels.com

Verhoogde mobiliteit

Welke aandoening er ook aan de bron ligt van een daling van je mobiliteit, het is jammer wanneer deze in de weg staat dat je je nog vrij kunt bewegen in je eigen huis. Vaak is het bereiken van de eerste verdieping in je woning een hele uitdaging en bovendien een risico. Gelukkig zijn er trapliften in alle vormen en formaten. Een traplift is de ideale manier om je eigen mobiliteit in huis terug te winnen. Het betekent concreet dat je jouw leefruimte beneden dan niet moet ombouwen tot een slaapkamer, maar je gewoon de rust kunt opzoeken van je eigen slaapkamer.

Een traplift kun je op vrijwel elke trap installeren en zelfs een draaitrap hoeft de installatie van een traplift niet in de weg te staan. Er zijn enkele factoren die mee bepalen welke traplift voor jou ideaal is: de vorm van de trap, het budget en je behoefte. Dat laatste kan belangrijk zijn om te bepalen hoeveel comfort je wilt bij het zitten en hoe frequent je de traplift nodig hebt.

Heb je veel ruimte en lijkt een traplift toch niet meteen de ideale oplossing? Dan is de installatie van een huislift zeker een optie. Huisliften hebben vandaag als grote voordeel dat ze compact zijn en een groot gebruiksgemak toevoegen aan je woning. Gedaan om een mand met geplooide was naar boven te sjouwen! Met een huislift kun je op een comfortabele en zeer veilige manier elke verdieping van je woning bereiken.

Dagelijkse contacten

Om de eenzaamheid tegen te gaan en af en toe eens een gesprekje te kunnen voeren is sociale controle belangrijk. Denk daarbij aan familie en vrienden maar ook aan een goede buurt. Ook de kleinkinderen kun je al eens inschakelen om een boodschap te doen of je te helpen bij kleine klusjes.

Je kunt uiteraard ook een beroep doen op extra hulp in huis. Je kan organisaties zoals gezinshulp inschakelen voor extra hulp aan huis. Een medewerker zal jou dan helpen met de dagdagelijkse taken die toch wat meer moeite vragen wanneer je ouder wordt. Denk hierbij aan schoonmaken, koken, strijken, boodschappen doen, … Het is al lang geen taboe meer om hulp te vragen, zeker niet wanneer deze er kan voor zorgen dat je jouw zelfstandigheid kunt behouden.

© Pexels.com

Heb je extra medische zorgen nodig dan zijn de thuisverpleegster en je huisdokter uiteraard de aangewezen personen om je gezondheid op de voet te volgen. Zolang het voor zorgverstrekkers haalbaar is en jouw aandoening het toelaat kun je op die manier nog langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *