Geniet ook in de winter van je tuin: zo doe je het

Buitenleven houdt niet op in oktober! Ook in de winter kan je van de buitenlucht genieten, zonder dat je er op uit hoeft. Gebruik deze tips om je tuin winterproof te maken, zodat die in elk seizoen aantrekkelijk is.

Geniet ook in de winter van je tuin zo doe je het
© Pixabay.com

Zet een comfortabele zithoek met een heater neer

Zijn je tuinmeubelen aan vervanging toe? Kies dan voor een nieuwe tuinset die ook in de winter een aangenaam zithoekje oplevert. Met een afdakje of een opslagkast voor de kussens en een frame dat weersbestendig is. Zet er een infraroodheater voor het terras bij en je geniet van een behaaglijke warmte. Zo’n heater is zuinig, omdat hij stroom omzet in directe stralingswarmte, zonder verspilling. Nu ben je helemaal klaar voor het beleven van je wintertuin!

Zorg voor leven buiten

In de tuin valt altijd iets te beleven – ook in de winter! Je kan je kinderen stimuleren om in hun winterjas buiten te gaan spelen. Zet klimtoestellen neer die bekleed zijn met kunststof, en ze zullen ook op de somberste dagen graag in de tuin ravotten. En dit is dé tijd om zangvogeltjes (en eekhoorns!) naar je tuin te lokken. Een voederhuisje met afdak zorgt dat ze veilig kunnen eten in dit voor hun zware seizoen.

Buiten eten – in de winter?!

Ja hoor, dat kan. Met een paar listige truukjes kan je ook op een zonnige winterdag lekker buiten eten. Gezellig met je gezin of met je vrienden rond een vuurtje, terwijl de pot pruttelt.

Hoe pak je dat aan? Eén oplossing is om een smoker te kopen. Dat is een barbecue met een kap die je dicht kan klappen om het eten. Je voedsel blijft heerlijk sappig en krijgt bovendien een lekkere rooksmaak!

Een andere kookmethode voor buiten is een ‘heksenketel’, een diepe gietijzeren ketel die van een stevige driepoot omlaag hangt. Dit soort ketels worden al eeuwenlang in Oost-Europa gebruikt. Vul de heksenketel met soep, goulash of stoofpot, steek er een vuurtje onder aan, en voel je een halve nomade!

Geniet ook in de winter van je tuin zo doe je he
© Pixabay.com

Zorg voor wintergroene planten

Veel tuinliefhebbers, en zelfs professionele tuinarchitecten, houden alleen rekening met de lente en de zomer. Dat is natuurlijk ook de mooiste tijd om buiten te wezen! Maar veel van de allermooiste tuinplanten zijn in de winter kaal. Zo wordt je tuin een treurige bedoening.

Kijk dus welke wintergroene planten jij in de tuin kunt zetten. Naaldbomen en -struikjes zijn een goede keuze. Ook heggenplanten, grassen en sommige klimplanten houden het ‘s winters groen en gezellig.

Installeer een serre of tuinhuisje

Ben je dol op je tuin, maar is het in de winter toch echt te koud voor je? Een serre of tuinhuisje installeren zorgt dat je in een behaaglijke warmte kan zitten. Terwijl je toch het gevoel hebt dat je buiten bent. Zet er een infraroodkachel of mobiele radiator in, en de vrieskou houdt je niet tegen!

Kant- en klare tuinhuisjes zijn als bouwpakketten te koop bij tuincentra en bouwmarkten. Als je kiest voor een exemplaar met een overkapping, kan je ook beschut zitten op regenachtige zomerdagen. En een serre heeft grote glazen wanden. Ideaal om wat zonlicht te vangen in het koude seizoen. En ook om vorstgevoelige planten in te laten overwinteren!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *