De sleutel tot geluk ben je zelf

In deze bijzondere tijden waarin het coronavirus ons in zijn greep houdt, is het belangrijk dat je je goed en gelukkig voelt. Op die manier kun je beter met tegenslagen of veranderingen omgaan. Maar hoe voel je je goed, wat is geluk eigenlijk en welke ingrediënten zijn daar voor nodig?

De sleutel tot geluk ben je zelf
© Pixabay.com

Op de vraag wat geluk is zegt Wikipedia:
Wanneer je tevreden bent met je huidige levensomstandigheden kan dat als geluk worden omschreven. Daarbij kun je diverse positieve emoties ervaren, zoals vrolijkheid, vreugde, vredigheid en ontspannenheid.

Geluk is geen constant gevoel, je zult eerder nu en dan geluksmomentjes ervaren. Geluk wordt ook door iedereen anders ervaren. Vaak zijn het eenvoudige dingen die geluk teweeg brengen. Mooie voorbeelden hiervan zijn zaken als:

 • een goede gezondheid
 • iets voor iemand kunnen betekenen
 • quality time met vrienden
 • een wandeling door de natuur
 • het fluiten van de vogels
 • de eerste sneeuwklokjes die boven de grond komen
 • samen koken
 • leuke dingen doen

Dit lijstje kan er voor iedereen anders uitzien. Het antwoord op de vraag wat nu geluk is, is daarom soms lastig te beschrijven. Geluk houdt namelijk voor iedereen iets anders in. Dat komt omdat elke persoon uniek is. Gelukkig zijn we het over één ding allemaal we eens, iedereen wil gelukkig zijn.

Iets wat zonder meer bijdraagt aan je geluk en je gelukkig voelen is een positief zelfbeeld. Er is altijd wel iets waar je trots op kunt zijn. Weet dat je het verschil voor anderen kunt maken en denk positief over jezelf. Wanneer je zelf regelmatig complimenten aan anderen geeft, krijg je vast af en toe een compliment terug. Dat draagt weer bij aan jouw positieve zelfbeeld.

Ook je zelfbewustheid, weten waar je voor staat en wat je wilt (bereiken) is een belangrijk onderdeel dat aan je geluk bijdraagt. Iedereen wil iets betekenen en er toe doen. Sta daar eens bij stil en denk er over na.

De sleutel tot geluk ben je zel
© Pixabay.com

Wanneer je een specifiek doel voor ogen hebt, iets wat je wilt bereiken of waar je volledig voor wilt gaan en je hebt dat kunnen realiseren, draagt bij aan je zelfbewustheid én een positief zelfbeeld. Ben in het stellen van doelen realistisch en niet te streng voor jezelf. De kans op succes is dan het grootst. Heb je zelf de vraag waarom dit doel wilt bereiken al beantwoord? Met een drijfveer of goede reden is er meer kans om je doel te realiseren. Voor het bereiken van een doel bestaan overigens ook manieren om je gedrag hierin te sturen.

Bij het je goed voelen hoort energie, kracht of fut die je vooruit helpen. Dat kan een glimlach op het gezicht van de ander zijn of een dankbaar iemand. Wanneer je goed in je vel zit, zul je je gelukkig voelen.

Wees niet te streng voor jezelf. Met jezelf naar beneden halen of jezelf bekritiseren schiet niemand wat op. Vergeef jezelf. Daar word je pas gelukkig van!

Laat negatieve gedachtes los en kijk op een vriendelijke manier naar je gevoelens en gedachten zonder dat je er verder op ingaat en zonder te oordelen. Dit heet mindfulness. Koppel aan een gedachte geen oordeel zoals of iets fout of slecht is of hoe het verder moet. Mindfulness draagt zeker aan jouw geluk bij.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Siska

  Helemaal mee eens. Gelukkige mensen vinden nog meer geluk. Van klagers gaat iedereen lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *