Duurzame combinatie

Duurzame energie opwekken vanop een duurzaam dak, is er iemand die dat niet wil?

Duurzame combinatie
© Pixabay.com

Milieuvriendelijke investering

Over zonnepanelen wordt de laatste tijd bijzonder veel gepubliceerd, zowel in de verschillende nieuwsoverzichten als in commentaren op de sociale media. De meeste subsidies en steunmaatregelen zijn immers afgebouwd. Dat gecombineerd met een digitale meter, heeft zo zijn gevolgen voor je portemonnee. Als je begaan bent met klimaatverandering, dan zal je ongetwijfeld nog altijd graag je geld besteden aan het plaatsen van fotovoltaïsche cellen. Maar ook voor mensen die niet meteen geïnteresseerd zijn in de klimaatproblematiek, is het nog steeds een goede investering. Mits je de panelen koppelt aan een thuisbatterij en verstandig omspringt met je elektriciteitsverbruik, loont het zeker nog de moeite.

Niet alle huizen zijn even geschikt om er zonnepanelen op te monteren. Het dak moet een juiste oriëntering hebben ten opzichte van de zon. Gericht zijn op het zuiden geeft het meeste rendement. Verder is ook de hellingsgraad belangrijk. Een hoek van 35° is het beste. En uiteraard is er beter geen hinder van hoge gebouwen of bomen die de zon afschermen.

Ideale combinatie

Zonnepanelen staan voor duurzame energie. Als je ze plaatst op een milieuvriendelijke dakbedekking, ben je zeker goed bezig. De combinatie met EPDM is dus perfect. Deze rubberfolie wordt immers meer en meer gebruikt omwille van zijn duurzame eigenschappen. De milieubelasting van het materiaal is erg laag en het gaat minstens 50 jaar mee. Al die tijd zorgt het ervoor dat je dak perfect waterdicht is en uitstekend bestand tegen ozon en uv-straling.

De folie wordt meestal gebruikt op licht hellende of platte daken, hetgeen zeer geschikt is voor zonnepanelen. Je kan dan op je dak gemakkelijk een stevige constructie bevestigen om de panelen op te monteren zonder afhankelijk te zijn van de oriëntering van je huis. Gezien de ideale positionering om het maximale rendement te behalen, kan je zo de panelen perfect richten en volgens de juiste hellingsgraad installeren. Je zou dus kunnen stellen dat EPDM en zonnepanelen voor elkaar gemaakt zijn.

Duurzame combinati
© Commons.wikimedia.org

Nieuw dak nodig?

Dus, als je dak toe is aan een grondige renovatie, dan is het moment daar om een EPDM dak te overwegen in combinatie met zonnepanelen. Het is best wel een groot bedrag dat moet geïnvesteerd worden. Om dat wat binnen de perken te houden, kan je er voor kiezen om de dakbedekking zelf te leggen. Zo spaar je al de kostelijke werkuren van de dakdekker uit.

Weet dat het echt niet zo moeilijk is om zelf aan de slag te gaan. Een EPDM dak leggen is relatief simpel omdat de rubberfolie eenvoudig te hanteren is. Als je toch wat twijfelt aan je eigen kunnen, bekijk dan op voorhand zeker enkele instructiefilmpjes. Die halen je zeker over de streep.

Om het doe-het-zelvers makkelijk te maken zijn er dakpakketten verkrijgbaar. Naast de rubber bevatten die meteen ook de nodige lijmen, kit en eventueel andere accessoires. Zo betaal je niet voor nutteloze overschotten. De juiste afmetingen doorgeven is natuurlijk wel je eigen verantwoordelijkheid.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *