Welke kleuren matchen mooi in een woonkamer

Wil je je woonkamer een compleet nieuwe look geven? Dan is het belangrijk om de juiste kleuren te kiezen! Kleur vormt een essentieel element binnen zowat elk soort interieur, en vooral in de woonkamer is het belangrijk om op dat vlak de juiste beslissingen te maken.

Welke kleuren matchen mooi in een woonkamer
© Pixabay.com

Als je echter niet zo goed weet welke kleuren je moet gebruiken of welke kleurpaletten het beste staan in jouw interieur – dan kunnen de volgende tips je zeker op weg helpen!

De beste tips voor mooie kleuren in de woonkamer

De woonkamer is dé ruimte in elk huis waar wordt geleefd. En dat zou je ook moeten zien aan de kleuren die er worden gebruikt! De kleuren van het meubilair, de muren, de vloer en decoratie spelen een grote rol bij de algemene atmosfeer die er in huis hangt. Gebruik de volgende tips om daar het beste van te maken!

1. Kies passende kleuren

Eerst en vooral is het natuurlijk belangrijk dat je kleuren kiest die een beetje bij elkaar passen. Doorgaans zijn dat complementaire kleuren, maar het kunnen ook kleuren zijn die gewoon eenzelfde sfeer creëren. Een gebroken witte vloer met beige muren is bijvoorbeeld mooi, maar het is ook mogelijk om zwart en wit te combineren. Een ander goed idee is om kleuren die een ‘natuurlijk’ en organische look geven, met elkaar samen te combineren. Denk bijvoorbeeld aan een natuurhouten vloer met als decoratie groene planten en kleurrijke bloemen op tafel.

2. Contrasten zijn ook leuk!

Hoewel het een goed idee is om je aan de regels van complementaire kleuren te houden, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je niet kan variëren. Waarom verwerk je bijvoorbeeld geen opvallend kleuraccentje in je woonkamer? Zijn de muren, het plafond en de vloer vooral in eenvoudige, sobere kleuren geschilderd of gelegd? Kies dan misschien voor decoratie die iets kleurrijker is, zodat de woonkamer er meteen een stuk gezelliger uitziet. Overdrijf hier echter niet in om te vermijden dat je huis er chaotisch gaat uitzien!

Welke kleuren matchen mooi in een woonkame
© Pixabay.com

3. Vertrouw op je intuïtie!

De woonkamer is natuurlijk een plaats waar je als gezin woont, met elkaar samen bent en leeft. Het is dus vooral belangrijk dat je op je gevoel af gaat. Gewoon omdat de trends zeggen dat een blauwe muur als accentmuur niet goed past bij een moderne look, wil nog niet zeggen dat jij je aan die regel moet houden. Wees een beetje creatief en voor je het weet tover je je woonkamer om tot een prachtige, gezellige ruimte die ook op het vlak van kleur aan je verwachtingen voldoet!

4. Houd rekening met de stijl van je woonkamer

Ten slotte kan het geen kwaad om toch een beetje rekening te houden met de huidige woonstijl van je interieur. Is je woonkamer vooral modern ingericht, spring dan zuiniger om met opvallende kleuren (tenzij jouw eigen creativiteit dat natuurlijk toelaat!). Aan de andere kant kan je in een industriële of landelijke setting wat meer natuurlijke kleuren toepassen, zowel bij het schilderen van de muren als de keuze voor een parket of decoratie. Het resultaat is een woonkamer waar je je goed bij voelt!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *