Welke soorten raamdecoratie zijn er?

Als je nieuwe raamdecoratie zoekt, zal het je misschien verbazen dat er heel veel verschillende soorten zijn. Begint het je al te duizelen? Wij leggen aan je uit wat de verschillen zijn tussen alle typen raamdecoratie.

© Pixabay.com

Gordijnen

Het bekendste raamdecoratietype is waarschijnlijk het gordijn. Deze stoffen raambekleding hang je op aan een roede of met haakjes aan een rails. Er zijn verschillende stofdiktes die je meestal kunt opdelen in: verduisterend, semi-transparant en transparant. Bij verduisterende gordijnen komt er geen licht meer de kamer in en kun je ook niet zien wat er buiten gebeurt. Bij semi-transparante gordijnen kun je nog wel silhouetten zien en zien of het buiten donker of licht is. Dit geeft je enige mate van privacy, maar soms kunnen voorbijgangers nog wel een beetje naar binnen kijken. Vooral als het ’s avonds donker is en jij binnen het licht aan hebt. Bij transparante gordijnen, ook wel voile of vitrage genoemd, kun je nog precies zien wat er buiten gebeurt en kunnen mensen ook nog naar binnen kijken.

Rolgordijnen

Rolgordijnen worden boven het raam gemonteerd. Met behulp van een koord kun je het gordijnen voor het raam laten zakken. Rolgordijnen zijn dus erg praktisch en makkelijk te bedienen. Er zijn verduisterende rolgordijnen, semi-transparante rolgordijnen en duo rolgordijnen. Duo rolgordijnen bestaan uit verduisterende en transparante banen. Deze kun je voor elkaar langs schuiven, waardoor je het rolgordijn compleet verduisterend kan maken, maar ook wat licht kunt binnenlaten door de transparante banen.

Plisségordijnen

Plisségordijnen zijn de enige soort raamdecoratie die je zowel van boven naar beneden als van beneden naar boven dicht kunt doen. Dit komt, doordat plisségordijnen aan de zijkant van het kozijn wordt gemonteerd in plaats van aan de bovenkant. Dit zorgt er ook voor dat plisségordijnen zelfs op de moeilijkste ramen passen, zoals draai-/kiepramen, dakramen en deuren.

© Pixabay.com

Jaloezieën

Jaloezieën bestaan uit horizontale latjes die je met behulp van een koord kunt kantelen. Draai ze helemaal open of dicht, of ergens daar tussenin. Een voordeel van jaloezieën is dat ze gemakkelijk schoon te houden zijn. Jaloezieën zijn beschikbaar in verschillende materialen zoals hout, aluminium en PVC.

Shutters

Shutters werken eigenlijk hetzelfde als lamellen, omdat ze dezelfde soort horizontale latjes hebben. Het grote verschil is dat shutters in een luik worden gemonteerd. Deze luiken worden voor het raam geplaatst en kun je openklappen. Je bedient de shutters ook niet met een koord, maar met een stang. Meestal zijn shutters van hout of van een combinatie van hout en kunststof gemaakt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *